Mitä kuntotutkimus sisältää ja miksi se on tärkeä?

Epäiletkö ostamassasi omakotitalossa tai rivitaloasunnossa tai kiinteistössäsi sisäilmaongelmaa, hometta tai mikrobeja tai onko kodissasi huono sisäilma? Ongelman selvittely alkaa tavallisimmin alustavalla kuntotutkimuksella, jonka havaintojen perusteella jälkeen tehdään tarvittavat lisätutkimukset.

Alustava kuntotutkimus sisältää perustason tarkastus- ja tutkimustoimenpiteet, kuten kosteustarkastukset ja aistinvaraiset havainnot hajuista, homeista ja lahovaurioista. Alustava kuntotutkimus sisältää sisäilmakartoituksen. Lisäksi palveluun kuuluu aikaisempien tutkimusten vastaanotto ja raportteihin perehtyminen, talon rakennepiirustusten läpikäynti ja mahdollisten riskirakenteiden tunnistaminen, tutkijan laatima riskianalyysi ja tutkimussuunnitelma jatkotoimenpiteille sekä Kiinteistölakimiehen maksuton juridinen arvio, miten asiassa kannattaa edetä, ja oletko mahdollisesti oikeutettu korvaukseen kaupassa. Kuntotutkimuksesta saat raportin noin viikon kuluttua tutkimuspäivästä.

Alustava kuntotutkimus ei sisällä lisätutkimuksia, jotka tehdään laajan kuntotutkimuksen yhteydessä. Sisäilmakartoituksen yhteydessä voidaan ottaa suuntaa-antava sisäilmanäyte, mutta tarkempi sisäilmaongelman syiden ja seurausten selvittäminen edellyttää aina tarkempaa tutkimussuunnitelmaa ja yleensä myös rakenteisiin ulottuvia tutkimuksia.

Laajassa kuntotutkimuksessa kodin kunto selvitetään rakenneavauksilla, kiinteistössä tehtävillä mittauksilla, näytteenotoilla ja laboratoriotutkimuksilla. Tarjoamamme kuntotutkimuspaketit sisältävät rakenteista otettavia mikrobinäytteitä. Näytteet tutkitaan auktorisoidussa tutkimuslaboratoriossa ja saat tutkimuksen jälkeen kuntotutkimusraportin sekä suositukset lisätoimista sisäilmaongelman ratkaisemiseksi.

Tarpeellisista lisätutkimuksista, kuten VOC-tutkimuksesta tai lämpökuvauksesta saat aina tarjouksen, kun lisätutkimusten tarve ja laajuus on kuntotutkimuksen yhteydessä selvitetty.

Kuntotutkimuspakettimme sisältävät tyypillisesti seuraavat työvaiheet ja toimenpiteet:

  1. 5-9 mikrobinäytettä 3-6 vaurioepäillystä rakenteesta. Mikrobinäytteet tutkitaan homeiden, bakteerien ja sädesienien varalta auktorisoidussa tutkimuslaboratoriossa.
  2. Pintakosteusmittaukset vaurioepäillyistä rakenteista kosteusvaurioiden todentamiseksi.
  3. Kohteesta otetaan runsaasti kuvamateriaalia dokumentoinnin laadun varmistamiseksi.
  4. Näytteiden analysoinnin jälkeen saat RTA-tutkijan laatiman kuntotutkimusraportin sekä jatkotoimenpidesuosituksen.
  5. Lisätilauksesta saat korjauskustannusarvion ja korjaustapasuunnitelman, joita voit hyödyntää asuntokaupan reklamaatiossa.
  6. Saat Kiinteistölakimiehen juridisen arvion asuntokaupan reklamaatiomahdollisuudesta kaupan päälle.

Kuntotutkimuksessa tehtyjen havaintojen perusteella tutkimusta voidaan jatkaa tarvittavilla lisätutkimuksilla, kuten

– Mikrobi- ja VOC-näytteillä

– Lämpökuvauksella

– Porareikäkosteusmittauksilla

– Sisäilmatutkimuksella

– Lisäpalveluina korjaustapasuunnittelu havaittujen virheiden korjaamiseksi sekä korjauskustannusarvio ja -laskelma.

Kuntotutkimukseen voit ennen tutkitmusten tekemistä hakea ARA-avustusta. Avustamme hakemuksessa tarvittaessa.

Kuntotutkimus reklamaation tueksi

Jos epäilet, että ostamassasi asunnossa tai kiinteistössä on virhe, kuten sisäilmaongelma, sinun kannattaa tilata kuntotutkimus. Kuntotutkimuksessa asiantuntijamme perehtyy asunnon rakenteisiin, aikaisempiin kuntotarkastus- ym. raportteihin, tekee aistinvaraiset havainnot mahdollisista homeista ja kosteuksista, laatii riskiarvioinnin ja tutkimussuunnitelman tarvittavista jatkotutkimuksista sekä arvioi virheen merkitystä ja laajuutta.

Kuntotutkimusraportti liitetään asuntokaupan reklamaatiokirjeeseen, jolloin reklamaation taustalla on ajantasainen tieto asunnon tai kiinteistön virheen laadusta ja merkityksestä. Muista myös, että palveluun kuuluu Kiinteistölakimiehen maksuton arvio siitä, onko asuntokaupassa reklamaatioon, hinnanalennuksen tai kaupanpurkuun oikeuttava virhe.

Jotta et menettäisi oikeuttasi korvaukseen kaupassa, myös reklamaatio kannattaa jättää asunto- ja kiinteistökauppariitoihin erikoistuneen Kiinteistölakimiehen hoidettavaksi. 

Näin tutkimus- ja lakiprosessi etenee

Saat tutkijan tilauksesta paikalle noin 1-2 viikon sisällä tilauksesta ja tarvittaessa reklamaatio lähtee myyjälle 1-2 viikon kuluessa yhteydenotostasi. Reklamaatio- ja lakipalvelut tarjoaa Kiinteistölakimies Groupiin kuuluvat lakitoimistomme Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa.

Mikäli haluat sovitella asuntokaupan ongelmatilannetta myyjän kanssa heti reklamoinnin alkuvaiheessa, RTA-tutkimuksella on tarjota sinulle aivan uusi palvelu, jossa selvitetään yhteistyössä Kiinteistölakimiehen kanssa, voidaanko riita virheilmoituksen jälkeen ennaltaehkäistä ostajan ja myyjän välillä. Lue lisää palvelusta.

Mikäli sovintoa asiassa ei vielä tässä vaiheessa saada syntymään, Kiinteistölakimies jatkaa toimeksiannostasi riita-asian hoitoa normaalina lakiasiantoimeksiantona, johon voit myös hakea vakuutusyhtiöltäsi oikeusturvaa. Lue lisää palvelusta.

Sovintoa kohti

Tavoitteena on kaikissa tapauksissa löytää nopeasti sovintoratkaisut asuntokaupan ongelmiin. Kehittämällämme asuntokaupan reklamoinnin laatuprosessilla pystymme huomattavasti nopeuttamaan asuntokaupan ongelmien ratkaisuun kuluvaa aikaa virheen havaitsemisesta sovinnolliseen lopputulokseen, kuin normaalissa tutkimus- ja lakiprosessissa aikaa yleensä kuluu. Jos sovintoa ei kuitenkaan synny kohtuuajassa, asumisen ja kiinteistöjen virheisiin erikoistuneet kiinteistölakimiehemme hoitavat riitaisia oikeudenkäyntejä laajalla kokemuksella ja ammattitaidolla.  

Kiinteistölakimies Groupin hoitamista jutuista (toimistot Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa) lähes 80 % päättyy sovintoon ilman oikeudenkäyntiä tai sen aikana.

Voitte olla yhteydessä suoraan asiakaspalveluumme, kun haluatte lisätietoa palveluistamme tai tilata palvelun.

Jos asunnossasi on tehty aikaisempia tutkimuksia ja nämä on tehty luotettavalla tavalla ja menetelmillä, tutkimukset huomioidaan lopullisessa tutkimusraportissa.

RTA-tutkimus Suomi Oy kuuluu Kiinteistölakimies Group-konserniin. Välitämme asuntojen ja kiinteistöjen tutkimuspalveluita, kun epäilet asunnossasi virhettä. Hoidamme myös asuntokaupan reklamoinnit ja virheilmoitukset sekä muut asuntokaupan ongelmiin liittyvät juridiset palvelut Kiinteistölakimies Groupiin kuuluvien lakitoimistojen avulla (Helsinki, Turku, Tampere, Oulu ja Kuopio). Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, niin olemme sinuun heti yhteydessä ja kerromme palveluistamme lisää! 

JAA ARTIKKELI

Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä

Yhteystiedot

Tutustu meidän muihin palveluihin

Palvelut
Takaisin