Mistä hometalon tunnistaa?

Tuntuuko, että kodissasi on huono sisäilma? Pelkäätkö asuvasi hometalossa? Mikäli epäilet hometta, asiantuntijamme auttavat.

Asuntokauppa on usein ihmisen yksi suurimmista päätöksistä. Siksi siihen kannattaa valmistautua mahdollisimman hyvin. Vaikka ostettavaan asuntoon olisi tehty kuntotarkastus ennen kauppaa, voi asunnossa jo muutaman viikon asumisen jälkeen paljastua virheitä, jotka olisi ollut syytä havaita ennen kaupan tekoa.

Kuntotarkastuksessa piiloon jääneissä rakenteissa voi kasvaa terveyshaittaa aiheuttavia homeita ja mikrobeja, jolloin sisäilmaongelma on valmis. Hometalossa on yleensä aina sisäilmaongelma, koska homeiden itiöt ja haitta-aineet allergisoivat monia.

Sisäilmaongelma voi yllättää niin vanhoissa kuin uusissakin asunnoissa ja kiinteistöissä. Vanhoissa rakennuksissa home- ja sisäilmaongelmat kasautuvat alapohjan rakenteisiin ja seinärakenteisiin, uusissa taloissa sisäilmaongelmia saattavat aiheuttaa rakenteiden kastuminen rakennusvaiheen aikana tai runsaspäästöiset rakennusmateriaalit.

Hometalon tunnusmerkkinä sisäilmaongelma

Yleensä sisäilmaongelmat ovat kosteusvaurioiden aiheuttamia, joissa on usein taustalla rakennusvirhe.

Kun asunnosta otettuja ilma- tai rakennenäytteitä tutkitaan, löytyy muun muassa toksisia, hermomyrkkyjä tuottavia mikrobilajeja. Sisäilmaongelman syyksi voivat paljastua lattialaatan ja sokkelin väliset ilmavuodot, joista alapohjan mikrobipitoista ilmaa pääsee asuintiloihin. Esimerkiksi rakenteita ei ole tarpeeksi hyvin eristetty tai alapohjaan on jätetty rakennusaikaista jätettä.

Hometalon tyypillisiä tekijöitä ovat usein väärällä puolen eristeitä sijaitsevat höyrynsulkumuovit, jotka aiheuttavat eristeiden kastumisen ja homehtumisen.

Hometalossa on usein avoin ilmayhteys lattiarakenteesta alustatäyttöön saakka, josta haitalliset mikrobit pääsevät ilmayhteyden kautta sisätiloihin. Homeet ja mikrobit voivat aiheuttaa terveydensuojelulain mukaista terveyshaittaa silloin, kun vaurioituneesta rakenteesta on ilmayhteys asuintiloihin. Jos ilmayhteyttä ei ole, terveyshaittaakaan ei yleensä aiheudu. 

Homeen aiheuttamat haitat

Homevaurio, homesieni tai lattiasieni voivat piiloutua hometalon rakenteisiin. Homeet voivat aiheuttaa esimerkiksi seuraavia terveyshaittoja:

Lue oireista lisää Sisäilmayhdistyksen sivuilta.

Merkittäviä homeiden ja sisäilmaongelman aiheuttamia terveyshaittoja ovat myös pistävät tai maakellarimaiset hajut, jotka tarttuvat vaatteisiin ja huonekaluihin.

Sisäilmaongelmaa ja hometaloa ei aina haista homekoirakaan

Vaurioituneissa rakenteissa kasvavat homeet ja mikrobit aiheuttavat usein hajua, joka voi haista maakellarimaiselta tai pistävältä tai jotakin tältä väliltä. Sisäilmaongelmien aiheuttajat, kuten homeet, eivät kuitenkaan ole koko ajan aktiivisia, jolloin tehdystä kuntotarkastuksesta tai homekoiran käynnistä huolimatta home alkaa haista vasta jonkin ajan kuluttua asuntoon muutosta. Hometalo ei synny hetkessä.

Tiesitkö, että jos asia riitautuu, homekoiran havaintoihin perustuvaa raportti ei ole tarpeeksi luotettava todiste sovintoneuvottelussa tai oikeudenkäynnissä? Laboratoriossa analysoitavat näytöt rakenteista ovat aina ensisijaisia, koska laki (asumisterveysasetus ja sen soveltamisohje) edellyttää, että kaikki mikrobiologiset olot on tutkittava tietyin varmennetuin menetelmin.

Miten hometalokaupalta voisi välttyä?

Koska ennen kauppaa tehtävässä kuntotarkastuksessa ei tehdä rakenneavauksia kuin harvoin ja vasta selvissä vaurioepäilyissä, ostajan kannattaisi tutkia kaupan kohde tarkoin ennen ostotarjouksen antamista tai kauppakirjan allekirjoittamista. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista eikä myyjäkään yleensä ole kovin halukas teettämään erityisen mittavia kuntotutkimuksia.

On lähes sattumaa, löytyykö perinteisessä kuntotarkastuksessa rakenteita avaamatta mitään viitteitä sisällä muhivista vaurioista, homeista ja mikrobeista, jotka aiheuttavat sisäilmaongelman, varsinkaan jos tarkastushetkellä ei ole hajuja ilmassa. Hometalo voi verhoutua täysin terveiden pintamateriaalien alle, eikä sitä aina haista homekoiratkaan.

Jos olet tehnyt asunto- tai kiinteistökaupan ja kaupan jälkeen asunnossa ilmenee virhe: ylimääräisiä homeen tai vanhan talon hajuja, kosteutta, valesokkelirakenteita, haitallisia kemikaalipäästöjä tai jokin muu rakennusvirhe, ota yhteyttä RTA-tutkimuksen asiantuntijoihin tilanteesi kartoittamiseksi ja tutkimiseksi. Saat meiltä selkeän näkemyksen siitä, mihin toimenpiteisiin kannattaa ryhtyä. Teknisen tuen lisäksi saat Kiinteistölakimies Groupin asiantuntemuksen virheilmoituksen ja korvausvaatimusten esittämiseksi myyjälle, mikäli myyjä on vastuussa virheestä. Kaikki nämä yhdellä puhelinsoitolla: 020 752 8401.

Älä jää ongelmasi kanssa yksin. Ota heti yhteyttä, niin kartoitamme ongelmasi ja etsimme sille ratkaisun!

Lue seuraavaksi: Mikrobien ja homeiden aiheuttamat terveyshaitat
Lue seuraavaksi: Mitä kuntotutkimus sisältää
ja miksi se on tärkeä?

JAA ARTIKKELI

Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä

Yhteystiedot

Tutustu meidän muihin palveluihin

Palvelut
Takaisin