Rakennuksen ja rakenteiden elinkaari sekä tekninen käyttöikä

Jokaisella rakennuksella ja sen osalla on käyttöikänsä, jonka jälkeen rakenne on korjattava tai uusittava. Kuntotarkastusraporteissa käytettävät taulukot eri rakenneosien teknisestä käyttöiästä eivät kuitenkaan suoraan kerro rakenteen elinkaaresta. 

Monen ennen sotia rakennetun hirsitalon rakenteet ovat teoriassa ylittäneet teknisen käyttöikänsä aikaa sitten, vaikka rakennuksen elinkaarta saattaa olla vielä paljon jäljellä.

Usein kiinteistön reklamaatioon vastataan rakennuksen tai sen rakenteen saavuttaneen elinkaarensa loppupään, koska rakenne on ylittänyt teknisen käyttöikänsä. Näin ollen korvausta kaupassa ei tulisi maksaa tai ainakaan korvausta ei pitäisi maksaa täysimääräisenä.

Teknisellä käyttöiällä tarkoitetaan rakenteen teknistä ikää, jonka jälkeen on syytä varautua rakenteen uusimiseen. Esimerkiksi salaojien tekninen käyttöikä on noin 40-50 vuotta. Rakenteen elinkaaresta se ei niinkään kerro.

Hometalojakin on kaiken ikäisiä, pahimmat tapaukset löytyvät sotien jälkeisestä rakennuskannasta, jolloin päätettiin käyttää muovia eristeiden välissä höyrynsulkuna ja alettiin rakentaa taloja suoraan maan päälle.

Peruskorjaukset pidentävät oletusta rakenteen hyvästä kunnosta kaupantekotilanteessa. Vanhat hirsirakenteet voivat olla täysin kunnossa, vaikka niiden tekninen käyttöikä olisi ajat sitten ollut ylittynyt, mutta rakenteen elinkaarta saattaa olla vielä pitkälti jäljellä.

Vastaavasti voi vastaan tulla suhteellisen uusiakin rakenteita, joilla olisi laskennallisesti pitkälti teknistä käyttöikää jäljellä, mutta rakenteet ovat vaurioituneet ja tosiasiassa elinkaarensa loppupäässä.

Kauppahinta kertoo paljon siitä, millainen talo on ostajalle myyty.

Myyjä vastaa virheellisen rakenteen korjauksesta – ostaja tasonparannuksesta

Elinkaaren käsitteestä täytyy pitää erillään tasonparannus, jonka asunnon ostaja saa esimerkiksi kylpyhuoneremontin jälkeen nykyaikaisista, uusista pintamateriaaleista. 

Vaikka asuntokaupassa olisi virhe, josta myyjä vastaa, ostajan ei kuitenkaan pidä saada perusteetonta etua myyjän kustannuksella uusista rakenteista.

Ei olisi kohtuullista, että myyjä joutuisi kustantamaan esimerkiksi 80-luvun pesutilojen päivityksen nykypäivän kylpylätiloiksi. Myyjän vastuu rajoittuu kaupantekohetken laatutasoon.

Kohtuullista onkin, että ostaja vastaa vanhojen rakenteiden uusimisesta aiheutuvasta tasoparannuksesta ja käyttöiän pidentymisestä. Toisaalta korkein oikeus on myös linjannut, ettei tasonparannusta yleensä synny sellaisten rakenteiden osalta, joita ei normaalisti jouduta rakenteen elinkaaren aikana uusimaan.

Lue seuraavaksi: Mistä hometalon tunnistaa?
Lue seuraavaksi: Aspergillus versicolor – yleisin kosteusvaurio homerakenteissa

JAA ARTIKKELI

Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä

Yhteystiedot

Tutustu meidän muihin palveluihin

Palvelut
Takaisin